Program Perantisan : Bantuan RM 800 Kepada Individu Belum Bekerja

 

Program Perantisan 

Program yang dikenali sebagai PERANTISAN ini ialah terbuka kepada belia yang belum bekerja untuk memohon di bawah program ini yang telah dilaksanakan pada PEMERKASA lepas.


Program ini telah ditambah baik selepas mendengar maklum balas daripada pihak industri. Oleh itu, Program Perantisan PERKESO yang dibawah PenjanaKerjaya 2.0 adalah lebih baik daripada program sebelumnya.

Sebagai contoh, Program Perantisan telah memanjangkan tempoh sehingga 6 bulan untuk memastikan belia mendapat latihan yang mencukupi.

Jumlah Bantuan

Kepada permohonan baharu, tempoh latihan akan diberikan sehingga 6 bulan. Manakala insentif yang bakal diterima ialah sebanyak 
 • RM 800
Tarikh Permohonan

Permohonan sudah dibuka bermula
 • 1 April lalu
Syarat-Syarat Yang Diperlukan

1) Syarat Majikan
 • Majikan hanya menggajikan graduan atau lepasan sekolah di antara 18-30 tahun sahaja.
 • Majikan boleh menggajikan mana-mana Perantis yang mengikuti Program Perantisan yang dilaksanakan oleh badan-badan yang berkelayakan.
 • Setiap perantis yang tersenarai hanya boleh ikuti 1 kursus sahaja.
 • Selain itu, majikan yang mengambil perantis di bawah PenjanaKerjaya layak memohon untuk pekerjanya menjalani latihan semula atau peningkatkan kemahiran berdasarkan keperluan pekerjaan.
2) Syarat Perantis
 • Calon adalah seorang dari kalangan lepasan sekolah atau
 • Graduan yang masih menganggur

Tidak Layak Memohon

Anda tidak layak memohon sekiranya : 
 • Syarikat yang mengambil pelajar Internship
 • Bukan warganegara Malaysia
 • Pelajar yang belum tamat pengajian

Cara Permohonan


1. Untuk Majikan
2. Perantis / Pemohon 
Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan berkaitan program di atas, anda boleh hubungi di talian
 • 1-300-22-8000

0 thoughts on “Program Perantisan : Bantuan RM 800 Kepada Individu Belum Bekerja”

 1. saya bekerja sendiri sejak tahun lalu. dan telah lepas tangan dan tidak lagi ada bekerja mna2 compony syarikat dan tidak bwkerja sendiri lagi dan sedang ingin berusaha mencari kerja selepas pkp selesai dilaksanalan..adakah sya mendapat bantuan?

  Reply
 2. Saya nak memohon 800 keranasaya tdk mempunyai kerja sedangkan Saya berlin menjaga 4 orang anal yang masih bersekolah Tengah… Saya amat memerlukan Bantu an 800

  Reply
 3. Saya d berhentikan Kerja…
  Isteri cuti tanpa gaji..
  Saya Sewa rumah sudah tertunggak beberapa bulan..
  Saya ada anak 4orang..
  3 masih kecil dn bersekolah..
  Ini yang saya risaukan..
  Bolehkah saya dapat bantuan ini…

  Reply
 4. Saya dah lama tak berkerja saya mahu memohon bantuan Rm800 tapi tak tahu cara nya… Sebab saya memohon bantuan kerana saya dah Lama tidak kerja sejak bulan 12 2020 hingga sekarang…saya harap kerajaan terima rentiahan rakyat

  Reply
 5. Saya sudah lame kehilangan kerja setelah pkp virus convd 19 melanda..dan hilang punca pencarian kewangan..dan sy anak 1 kini masih menganggur tuada kerja dan sumber pendapatan..

  Reply
 6. Saya warganegara Malaysia.. Semua permohonan bantuan kerajaan ada yg tdk dpt.. Tiada kerja dan kurang fail yg diperlukan.. Bukan malas berusaha cuma tiada modal tuk bermula.. Bukan tak berminat cuma macam2, fail nak diminta… Terima kasih

  Reply
 7. Assalammualaikum tuan.,Sy Belum dapat kerja, sy DH macam tempat DH Cari kerja xdapat lagi, sebab sy xdapat kerja, sy Baru keluar Di Dalam penjara tu yg Susa NK dpt kerja,sy DH Ada bini Dan anak seorang lelaki, sy NK mitak tolong supaya sy dapat batuan buat masa ini…?

  Reply

Leave a Comment