BAJET 2022 : Pemuda UMNO Kecewa tiada pengeluaran KWSP i-Citra RM 10,000

 

Pemuda UMNO melahirkan rasa kecewa apabila tuntutan pengeluaran simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) i-Citra RM 10,000 secara one-off tidak dimasukkan dalam Bajet 2022.

Menurut Ketua Pemuda UMNO, Datuk DR Asyraf Wajdi Dusuki, perkara itu menjadi harapan besar majoriti rakyat namun ia tidak dibentangkan oleh Menteri Kewangan.

“Sejujurnya, saya dan teman-teman di Pemuda UMNO Malaysia tidak dapat menyimpan perasaan kecewa apabila ada beberapa #TuntutanRAKYAT yang kami perjuangkan tidak dipenuhi walaupun tidak dinafikan sudah ada beberapa #TuntutanRakyat yang kami perjuangkan ditunaikan kerajaan termasuk Moratorium tanpa faedah.

“Namun antara yang menjadi harapan besar majoriti rakyat iaitu Pengeluaran Simpanan KWSP i-Citra seca one-off yang tidak dimasukkan oleh Kerajaan dalam pembentangan kelmarin.

“Apakan daya, walaupun perkara ini telah berkali-kali diperjuangkan secara konsisten bahkan diutarakan di dalam pelbagai medium, platform termasuk mengadakan siri-siri pertemuan dengan pemimpin negara hatta pengurusan tertinggi KWSP,”katanya di media sosial sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Asyraf berkata, Pemuda UMNO akan meneliti dokumen Bajet 2022 termasuk laporan ekonomi yang dibentangkan.

“Banyak cabaran dan kekangan yang akan dihadapi oleh semua pihak termasuklah kerajaan untuk menjayakan Bajet 2022 ini.

“Andaian ekonomi dan pengenalan cukai dan duti eksais baru untuk menampung perbelanjaan besar yang dirancang sudah pasti akan memberi impak kepada iklik perniagaan dan harga pengguna kelak.

“Oleh yang demikian, pandangan, kritikan dan cadangan-cadangan untuk penambahbaikkan Belanjawan 2022 oleh Pemuda UMNO Malaysia akan disampaikan kepada Anggota Pentadbiran Kerajaan dan Ahli-Ahl PArlimen,”jelasnya.

Leave a Comment