Bantuan RM 250 Hingga RM 500 Sebulan – Permohonan Masih Dibuka

 

Bantuan RM 250 Hingga RM 500 Sebulan - Permohonan Masih Dibuka


Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ditubuhjan adalah untuk menjaga kebajikan masyarakat berlandaskan 5 aspek utama iaitu perlindungan, pemulihan, pencegahan, pembangunan dan pengintegrasian.

Melalui JKM, pelbagai jenis bantuan sudah disalurkan kepada masyarakat yang layak termasuklah bermula dari kanak-kanak, orang kurang upaya dan orang tua.

Terdapat sebuah jenis bantuan JKM yang bernilai RM 250 sebulan dan maksimum RM 500 sebulan. Sila baca artikel ini sehingga habis untuk mengetahui jenis bantuan tersebut.

JENIS BANTUAN

Bantuan ini dikenali sebagai Bantuan Anak Pelihari (BAP). Bantuan ini diberikan untuk membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik, yatim atau yatim piatu, tidak mempunyai saudara mara-mara supaya terus tinggal di dalam masyarakat bersama-sama keluarga pelihara.

Selain itu, bantuan ini untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri.

JUMLAH BANTUAN

Berikut ialah jumlah bantuan yang bakal diberikan kepada penerima Bantuan Anak Pelihara (BAP)
  • Berjumlah RM 250 sebulan untuk seorang kanak-kanak
  • Maksimum RM 500 sebulan untuk keluarga yang menjaga 2 orang atau lebih kanak-kanak

KRITERIA KELAYAKAN

Berikut ialah kriteria kelayakan yang diperlukan untuk menerima bantuan di atas:
  • Kanak-kanak berumur 18 tahun dan ke bawah
  • Kanak-kanak tidak mempunyai ibu bapa kandung
  • Kanak-kanak bukan diambil sebagai anak angkat menerusi Akta Pengangkatan 1952 atau Akta Pendaftaran Pengangkatan 1952 atau
  • Kanak-kanak tinggal bersama dengan keluarga melalui Program Anak Peliharan yang dikendalikan oleh JKM atau kanak-kanak yang dipelihara di bawah perintah Mahkamah Bagi Kanak-Kanak mengikut Akta Kanak-Kanak 2001.

CARA DAN DOKUMEN PERMOHONAN

Berikut ialah cara permohonan yang perlu dibuat untuk membuat permohonan di atas :

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara.

Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon.
  • Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukan hak

DOKUMEN PERMOHONAN

Leave a Comment