BKM FASA 3 : Hanya Satu Kategori Yang Akan Terima Bayaran RM 900 – Semak Sekarang

 

BKM FASA 3 : HANYA SATU KATEGORI SAHAJA AKAN TERIMA BAYARAN RM 900

Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) akan kembali diteruskan pada bulan September nanti bagi pembayaran fasa 3.

Dua jumlah bayaran tertinggi bagi BKM Fasa 3 iaitu RM 700 dan RM 900. Walau bagaimanapun, hanya satu kategori yang akan terima bayaran RM 900 dan RM 700 tersebut. Untuk mengetahui kategori yang layak menerima bantuan tersebut, sila semak artikel di bawah.

APAKAH ITU BANTUAN KELUARGA MALAYSIA ?

Bantuan Keluarga Malaysia atau BKM adalah sebuah bantuan kerajaan yang telah diumumkan pada pembentangan Bajet 2022. Pembayaran bantuan ini adalah terbahagi kepada 4 fasa iaitu pada Mac, Jun, September dan Disember nanti.
Manakala, kategori yang layak menerima bantuan ini adalah kepada rakyat Malaysia yang berpendapatan RM 5,000 dan ke bawah sahaja. Jumlah bayaran adalah berbeza-beza mengikut pendapatan bulanan, jumlah tanggungan dan status perkahwinan.

SATU KATEGORI YANG TERIMA BAYARAN RM 900

Seperti yang dimaklumkan pada permulaan penulisan di atas, terdapat satu kategori sahaja yang layak terima bayaran RM 900 dan RM 900 untuk BKM Fasa 3. Berikut adalah kategori tersebut.

BKM FASA 3 RM 900

Ibu Bapa Tunggal (IBT) yang mempunyai anak , tiada had umur serta berpendapatan RM 0 – RM 2,501
  • 1-2 anak – RM 800
  • 3 anak dan lebih – RM 900

BKM FASA 3 RM 700

Isi Rumah berumur 60 tahun dan ke atas serta berpendapatan RM 0 –  RM 2,501
  • Tiada anak – RM 500
  • 1-2 anak – RM 600
  • 3 anak dan lebih – RM 700

TARIKH BAYARAN

Tiada maklumat rasmi yang diumumkan oleh pihak kerajaan khususnya Kementerian Kewangan Malaysia mengenai tarikh bayaran Bantuan Keluarga Malaysia Fasa 3. Tetapi, seperti yang dijadualkan pembayaran BKM Fasa 3 akan disalurkan pada September ini.
Berkenaan tarikh bayaran pula kemungkinan besar akan dikreditkan pada penghujung bulan September sama seperti pembayaran BKM yang lepas.

PEMBAYARAN DIJANGKA BERTAMBAH ?

Pembayaran BKM Fasa 3 dijangka akan bertambah ? Perdana Menteri tempoh hari ada menyebutkan bahawa pembayaran BKM akan ditambah sekiranya kadar kenaikan harga barang kian meningkat.
Walau bagaimanapun, tiada sebarang konfirmasi bahawa pembayaran BKM Fasa 3 ini bakal ditambah buat setakat ini.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang maklumat lanjut mengenai Bantuan Keluarga Malaysia, anda boleh terus layari portal rasmi BKM https://bkm.hasil.gov.my/ atau semak laman media rasmi Kementerian Kewangan Malaysia melalui Facebook dan lain-lain

Leave a Comment