Kerajaan Sukar Untuk Benarkan Pengeluaran Akaun 1 KWSP


Beberapa hari ini, pengeluaran RM 10,000 daripada Akaun 1 KWSP merupakan satu isu yang sangat besar. Tambahan pula, bekas Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib (ks) menyokong agar ia dibenarkan. 

Disclaimer : Informasi yang diperolehi adalah sahih daripada sumber-sumber yang sahih (kerjasemasa)

Walaupun mendapat ramai sokongan tetapi kerajaan(ks) telah membuat sebuah kenyataan yang menyatakan bahawa ia merupakan satu tindakan yang sukar. 

Sila rujuk teks dibawah untuk mencari sebab mengapa ia dikatakan sedemikian.

Kenyataan Perdana Menteri

Pagoh : Sukar bagi kerajaan membenarkan pengeluaran wang akaun 1 caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi digunakan rakyat yang berdepan wabak COVID-19, kata Perdana Menteri.

Tan Sri Muhyiddin berkata, beliau menyedari ada cadangan yang dibuat bagi pengeluaran wang akaun 1 KWSP dibuat berikutan rakyat terbeban dengan impak ekonomi akibat penularan berkenaan.

Saya nak beritahu sukar untuk kita menimbangkan perkara berkenaaan, bukan kerana kerajaan tidak mahu.

Memang ramai yang teks saya berkata ‘tolonglah Tan Sri, kami susah’. Sekarang pun tanpa mengeluarkan simpanan itu, kita sudah menyediakan berbillion ringgit bagi membantu rakyat.

Jika kerajaan benarkan perkara itu dilaksanakan dengan mengeluarkan (ks) segala simpanan KWSP yang masih berbaki, saudara akan hadapi masalah lebih besar pada hadapan.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Ke-24 Koperasi Sungai Terap/Sungai Raya Muar Berhad (ks) di Dewan Sri Permata, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Pasar di sini pada 30 oktober lalu. 

 

 


0 thoughts on “Kerajaan Sukar Untuk Benarkan Pengeluaran Akaun 1 KWSP”

  1. Saya ada pinjaman duit sebab untuk mau bayar duit loyar dan duit denda untuk suami saya semuanya saya pinjam 4000 satu bulan saya nak mau bayar bunga rm800 gaji saya pun baru rm1250 tolak epf socso dapat rm1000 itu pun satu hari ambil cuti kenna potong rm80 saya nak mau ambil kwsp akaun 1 suami saya punya mau kasi bayar utang ini semua sekarang kerja pun dia orang suda kasi berenti suami saya baru keluar dari penjara ic suami saya punya pun dia orang tak bagi pergi office tanya nak buat kalau hilang kali ke 4 pasal mau bayar denda rm1010 saya orang tada duit untuk mau ambil ic pasal ic tada suami pun tak boleh kerja anak sekolah lagi itu pun mau tengok sekarang kerja pun suda tada lain bulan saya orang buat apa pun tatau ini yang masala saya tolong bagi bantuan saya orang mau kasi keluar kwsp akaun 1.

    Reply
  2. Jika ini betul sy buat kptsan ini untk mmbantu kerajaan dlm mghadapi wabak ini…dgn rendah dri sy mohon mnta jasa ..jika perlu sy mahu kluarkan kwsp akaun 1 amat penting bg sy sbb skrg kerja sudah sy xada mohon jasa amat dikasihi

    Reply

Leave a Comment