Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 1 Secara Berperingkat

 

Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 1 Secara Berperingkat

Bulan Mac merupakan bulan yang sangat ditunggu-tunggu untuk para penerima Bantuan Keluarga Malaysia (BKM). Namun, sehingga kini tiada tarikh bayaran rasmi diumumkan walaupun pelbagai dakwaan serta jangkaan mengenai tarikh tarikh Fasa 1 BKM ini.

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA (BKM)

Bantuan ini adalah sebuah bantuan tahunan yang akan diberikan kepada rakyat dan golongan yang layak berdesarkan pendapatan. Pembayaran adalah secara berfasa bukan secara one-off. 

Pemberian bantuan ini mampu memberi manfaat kepada golongan B40, M40, Warga Tua, Ibu dan bapa tunggal, balu, janda, duda serta bujang. Banyak pihak yang akan menerima manfaat apabila ia disalurkan.

PEMBAYARAN SECARA BERPERINGKAT

Sama seperti pembayaran bantuan-bantuan sebelum ini, Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 1 dan yang seterusnya turut akan dibayar secara berperingkat.

Sebagai contoh, Ali akan menerima BKM awal sehari berbanding daripada Abu. Oleh itu, sekiranya anda belum menerima Bantuan Keluarga Malaysia pada tarikh yang diumumkan, kemungkinan besar anda akan dibayar beberapa hari lewat kerana faktor penerima yang semakin bertambah.

TARIKH BAYARAN

Heboh sebelum ini kerana terdapat beberapa info daripada sumber yang tidak rasmi menyatakan pembayaran BKM bermula pada 15 Mac. Namun sehingga kini, masih tiada konfirmasi yang diberikan oleh pihak kerajaan.

Kini, rakyat sedang menunggu tarikh 21 Mac iaitu Isnin dan berharap BKM telah mula dibayar pada hari tersebut. 

Diharapkan pihak kerajaan membuat kenyataan pembayaran lebih awal, beberapa minggu lebih awal sudah memadai agar rakyat tidak tertunggu-tunggu dan tidak percaya berita yang tidak sahih.

JUMLAH BANTUAN

Jumlah Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) maksimum ialah berjumlah 
  • RM 2,000
Manakala jumlah bantuan tambahan BKM contohnya :
  • Bantuan tambahan berjumlah RM 500 kepada penerima isi rumah berstatus ibu bapa tunggal yang mempunyai anak menepati syarat
  • Bantuan tambahan RM 300 kepada penerima isi rumah berstatus warga emas
JUMLAH KESELURUHAN

Setiap isi rumah yang layak Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan bantuan tambahan BKM akan menerima bantuan keseluruhan maksimum berjumlah
  • RM 2,500

KAEDAH BAYARAN

Berikut ialah antara kaedah bayaran untuk Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) 2022 :

1. Mempunyai Akaun Bank Dan Berjaya Kredit
  • Pembayaran akan dikreditkan ke akaun bank terkini yang telah didaftarkan
2. Mempunyai Akaun Bank Tetapi Gagal Kredit
  • Boleh buat tuntutan secara tunai melalui kaunter bank BSN berdekatan
3. Tiada Akaun Bank
  • Tuntutan Tunai di Cawangan BSN berdekatan

CARA SEMAK STATUS 

Berikut ialah panduan untuk membuat semakan permohonan :
Untuk log masuk ke dalam sistem, masukkan nombor MyKad / ID pemohon. Seterusnya, masukkan kata laluan seperti sebelum ini.

Paparan seterusnya ialah terdapat ‘Semakan Status’, ‘Kemaskini Permohonan’ , ‘Cetakan’ . Untuk semakan status, anda boleh klik ‘Semakan Status’. Manakala untuk sebarang kemaskini, klik ‘Kemaskini Permohonan’.

0 thoughts on “Pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 1 Secara Berperingkat”

Leave a Comment