Semakan Status Permohonan i-Citra sudah boleh dibuat

 

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru sahaja mengumumkan melalui laman web rasmi berkaitan status permohonan i-Citra.


Sedia maklum, bahawa permohonan i-Citra sudah dibuka bermula 12 Julai lalu. Kini, para pemohon sedang menunggu status kelulusan permohonan.


SEMAKAN STATUS PERMOHONAN i-CITRA

Semakan status permohonan i-Citra sudah boleh dibuat.

Daripada kenyataan yang dikeluarkan oleh KWSP, pemohon boleh menyemak status permohonan i-Citra dari semasa ke semasa melalui portal rasmi i-Citra.
Namun, buat masa kini, status yang akan dipaparkan hanyalah “Permohonan Telah Diterima”.

ANDA JUGA BOLEH MOHON BAKUL MAKANAN : CARA MOHON BANTUAN BAKUL PRIHATIN

PEMBAYARAN BERMULA OGOS

Selain paparan status permohonan yang ditunjukkan, paparan lainnya juga terdapat 
 • Jika diluluskan, pembayaran akan dibuat bermula Ogos 2021
 • Seperti yang dipaparkan di bawah

CARA SEMAKAN STATUS PERMOHONAN 


Berikut merupakan tatacara untuk menyemak status permohonan anda :
 1. Layari portal rasmi i-Citra di https://icitra.kwsp.gov.my/check-status
 2. Masukkan nombor Kad Pengenalan atau Pasport atau lain-lain
 3. Masukkan nombor telefon bimbit yang anda daftarkan
 4. Klik ‘Saya Bukan Robot”
 5. Klik ‘Semak Status’
 6. Status permohonan dipaparkan

0 thoughts on “Semakan Status Permohonan i-Citra sudah boleh dibuat”

 1. Lebih baik tambah lagi had pengeluaran ni.sebab ramai ahli di buang kerja.tiada kerusi/meja kerja @ wang kehidupan.faktor2 usia dah m40a ada job untuk orang muda..30an dan kebawah.wang semata-mata untuk keperluan..bukan kehendak..rata2 had pengeluaran hanya 1k permonth (5bulan)tidak memandai di zaman kejatuhan ekonomi..pengangur lebih ramai dari yang ada job..di harap di beri longgar 5k pergi 15k-20k bagi ahli yang lanjut usia untuk mereka yg tiada job ni..banyak ahli ke tahap kritikal..

  Reply
 2. Berapa lama lagikah kita mahu tunggu bantuan kwsp icitra rm 10k… Tidak dengar lagi kata ciri-ciri permohonan bantuan kwsp icitra rm 10k… Bila lagi mau tunggu ma!!!

  Reply
 3. SAYA TELAH BUAT PERMOHONAN PADA BULAN JULY DAN D KREDIT KAN PADA BULAN OGOS 5 BULAN D KREDIT KAN SETIAP BULAN RM1000 BARU 4 BULAN DUIT AKU TARIMA LAGI 1 BULAN PERGI MANA

  Reply
 4. Bantuan kerajaan yg berbagai2 Tu hanya dlm kertas kerja sedangkan bkn semua rakyat dpt dgn ape d kemukakan ..yg pasti hak sebenar rakyat kwsp yg mna kerajaan guna pki utk buat keuntungan atas argin …10k bg pd pencarum supaya mereka dpt kembali hak mereka buat masa DARURAT masa kini…jgn beban Kan mslh malah ringankan mslh rakyat ..baru d permudahkan urusan sesebuah pentabiran.

  Reply

Leave a Comment