Senarai Tarikh Penting Bantuan Bagi Jun 2022

 

Senarai tarikh penting bantuan kerajaan Jun 2022. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan. Ia termasuklah bantuan-bantuan yang dilaksanakan di bawah Belanjawan 2022 dan pelbagai lagi pengumuman-pengumuman lain.

Oleh itu, berikut adalah senarai bantuan-bantuan kerajaan pada bulan Jun 2022 :

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA (BKM) FASA 2

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 2 akan dilaksanakan pada bulan Jun 2022 dengan melibatkan jumlah bayaran dari RM 100 sehingga RM 400. Bagaimanapun, tarikh rasmi pembayaran Fasa 2 masih belum diumumkan oleh pihak kerajaan dan ia akan dimaklumkan dari masa ke masa.

SKIM AIR DARUL EHSAN (SADE)

Skim Air Darul Ehsan (SADE) adalah sebuah program penjajaran semula pemberian 20 meter padu air percuma kepada kumpulan sasar penduduk Negeri Selangor dengan pendapatan isi rumah RM 4,000 dan ke bawah.

Pendaftaran SADE dibuka sepanjang tahun sehingga 2024.

BANTUAN MUSIM TENGKUJUH (BMT)

Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) 2022 adalah sebuah inisiatif di bawah RISDA dengan jumlah bayaran sebanyak RM 600. Pembayaran BMT ini akan melibatkan dua fasa iaitu pada bulan November dan Disember 2022.

Jumlah bayarannya pula adalah sebanyak RM 300 untuk setiap fasa bermakna RM 600 keseluruhan. Penerima BMT 2022 yang layak akan diproses untuk bayaran bantuan secara Electronik Fund Transfer (EFT) ke akaun bank aktif yang telah didaftarkan oleh penerima ketika permohonan dibuat.

BANTUAN BINA RUMAH & BAIKI RUMAH

Program Sayangi Rumahku adalah sebuah bantuan perumahan tanpa bayaran sama ada untuk baik pulih atau bina baru khusus kepada golongan miskin dan miskin tegar di Negeri Perak. Permohonan bantuan ini masih lagi dibuka dan dijangka dibuka untuk sepanjang tahun ini.

Selain itu, terdapat sebuah lagi inisiatif yang diperkenalkan iaitu Bantuan Bina dan Baiki Rumah (Kerajaan Prihatin) oleh Kerajaan Neger Selangor. Bantuan ini terbuka kepada anak kelahiran Selangor atau pemohon yang bermastautin di Negeri Selangor lebih dari 15 tahun.

Manakala, pemohon bukan kelahiran Negeri Selangor mesti memberikan bukti bahawa pemohon telah menduduki kawasan berkenaan tidak kurang dari 15 tahun.


Leave a Comment