Tarikh Dan Cara Permohonan i-Lindung KWSP 2022

 

Disaat rakyat sedang ternanti-nanti pengumuman pihak kerajaan untuk pengeluaran sekali bayar KWSP berjumlah RM 10,000 tetapi pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah melancarkan sebuah insentif yang dijangkakan dilacarkan pada tahun ini.

Insentif yang disebut-sebut itu dikenali sebagai i-Lindung. Sebuah program yang akan memberi kemudahan kepada pencarum untuk jangka jangka masa yang panjang.


i-LINDUNG KWSP

Dikatakan i-Lindung bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat untuk menjamin keperluan pada masa depan para pencarum.

i-Lindung merupakan sebuah kemudahan terbaru yang disediakan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang akan dilaksanakan pada tahun ini.

Menurut Pengerusi KWSP,
  • i-Lindung ialah kemudahan dana persaraan yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 untuk pembelian insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

i-LINDUNG DAN i-SAYANG

i-Lindung dan i-Sayang merupakan antara insentif yang bakal dilaksanakan pada tahun ini. Tetapi, fungsi kedua-dua insentif ini adalah berbeza.

i-Sayang ialah untuk kemudahan para isteri. Maklumat penuh untuk i-Sayang KWSP boleh rujuk disini : i-Sayang KWSP – Maklumat Lanjut
Manakala i-Lindung ialah sebuah perlindungan masa depan para pencarum KWSP.


TARIKH PERMOHONAN

Menurut Pengerusi KWSP Tan Sri Ahmad Badri Mohd Zahir, program i-Lindung akan dilaksanakan 
  • pada suku pertama 2022. 

Tetapi, tiada tarikh rasmi permohonan dinyatakan buat masa sekarang.

CARA NAK MOHON i-LINDUNG

Untuk makluman para pembaca, pihak KWSP belum mengeluarkan sebarang kenyataan permohonan i-Lindung KWSP.

Sebarang kemas kini akan diberitahu dari masa ke masa.

0 thoughts on “Tarikh Dan Cara Permohonan i-Lindung KWSP 2022”

Leave a Comment