Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM 1,000 Akan Dilaksanakan Segera – PM

 

Bantuan bulanan JKM yang akan dinaikkan kepada RM 1,000 sudah pasti kita selalu dengar tetapi masih tiada kepastian.

KENYATAAN RASMI PERDANA MENTERI

Pada 3 Disember lepas, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan cadangan menaikkan kadar bantuan Jabatan Kebajikan Malaysia (JKM) kepada RM 1,000 sebulan berbanding RM 200 hingga RM 300 sekarang, dilaksanakan segera.

Hal ini untuk memastikan golongan itu mempunyai hak dan peluang sama rata untuk menjalani kehidupan seperti anggota masyarakat yang lain.

USUL KENAIKAN BANTUAN KE RM 1,000

Pada Ogos lepas, Perdana Menteri dilapor telah mengusulkan kenaikan bantuan bulanan tersebut dan usaha membantu golongan itu termasuk B40 merupakan kerajaan Perikatan Nasional di bawah pimpinannya.

Perkara ini sangat penting untuk menjamin golongan ini tidak terlepas daripada menerima bantuan kerajaan, terutamanya ketika situasi sukar penularan pandemik COVID-19

0 thoughts on “Bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM 1,000 Akan Dilaksanakan Segera – PM”

 1. 𝐽𝑖𝑘𝑎 𝑏𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑖𝑛𝑎𝑖𝑘…𝑠𝑦𝑢𝑘𝑢𝑟 𝑎𝑙𝑙𝒉𝑎𝑚𝑑𝑢𝑙𝑙𝑖𝑙𝑎𝒉..

  Reply
 2. Alhamdulillah syukur pada Allah terbela dan kerjagalah nasib golongan orang2 TUA..ORANG OKU DAN IBU TUNGAL yang mempunyai anak Tampa saumi.. semoga dengan bantuan ini kami boleh meningkatkan lagi taraf kehidupan kami.. semoga menteri kita selalu dalam lindungan Allah dan sihat2 sentiasa amin..😊😊😊

  Reply
 3. syukurlah..mudah2an ditunaikan agar dapat membantu meringankan beban keluarga dan golongan oku .. Kerana bantuan2 yg dipohon sblm ini tdk pernah ditunaikan ..

  Reply
 4. Macam mana mahu daftar ahli jkm.saya orang susah.kerja sebagai nelayan.tidak punya rumah sendiri.anak ada 2.nak masuk 3..isteri tidak ada ic..hanya surat beranak.anak ada ic..mohon bantu..

  Reply

Leave a Comment