Dua Bantuan Besar Dibayar Selewat-lewatnya Penghujung November

 

Pembayaran bantuan kerajaan untuk bulan November dimulakan dengan pembayaran i-Citra pada 1 November lalu. Namun begitu, rakyat masih menunggu dua pembayaran bantuan yang boleh dikatakan penting dan jumlah penerimanya banyak.

Dua bantuan tersebut memang sudah disahkan akan dibayar pada November ini. Tetapi sehingga kini kemas kini tarikh pembayaran belum dikeluarkan oleh Kerajaan. 

Oleh yang demikian, kami menjangka bahawa pembayaran bantuan ini akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada minggu terakhir bulan November.

Sila baca sehingga habis untuk menyemak senarai bantuan penting yang belum dibayar untuk bulan November ini.

SENARAI DUA BANTUAN PENTING

Berikut ialah senarai dua bantuan penting yang dimaksudkan di atas di mana rakyat sedang menunggu tarikh pembayaran bantuan-bantuan tersebut.


1. BANTUAN KHAS COVID (BKC) FASA 2


    Pembayaran BKC adalah sebanyak 3 dasa sahaja. Kesemua fasa akan dibayar sehingga          pada hujung tahun ini iaitu pada bulan Disember.

    Bantuan ini dilancarkan sebagai bantuan kepada rakyat yang terjejas akibat pandemik.          Hal ini kerana terdapat banyak penutupan sektor ekonomi dilaksanakan sewaktu pada            perintah ‘Total Lockdown’ pada Jun lalu.

    Disebabkan penutupan sektor ekonomi, ramai rakyat kehilangan pekerjaan dan                      seterusnya tiada pendapatan bulanan.


JUMLAH PEMBAYARAN BKC FASA 2


Jumlah kesuluruhan pembayaran adalah maksimum sehingga RM 1,300 tetapi bergantung kepada kategori kelayakan anda.

Untuk pengetahuan anda, BKC Fasa 2 hanya akan dibayar kepada 
  • Kategori Miskin Tegar sahaja
  • Ini bermaksud golongan B40 dan M40 tidak kira isi rumah, warga emas atau bujang tidak akan menerima bayaran untuk fasa 2 ini.
1. Isi Rumah : Jumlah bayaran ini RM 500 untuk kategori isi rumah miskin tegar fasa 2.

2. Warga emas : Jumlah bayaran adalah berjumlah RM 300.

3. Bujang : Manakala bujang menerima baayran berjumlah RM 300.


2. GERAN KHAS PRIHATIN 4.0 FASA 2

GKP adalah bantuan kewangan secara one-off kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Mikro yang berkelayakan untuk meringankan beban kewangan perniagaan.

GKP ini mula dilaksanakan pada pertengahan tahun 2020 ketika negara sedang dalam PKP 1.0 untuk membantu golongan peniaga yang terbeban.

Manakala Geran Khas Prihatin 4.0 mula diumumkan pada Jun 2021 bersama dengan Bantuan Khas Covid semasa negara mengisytiharkan ‘Total Lockdown’.

Bantuan GKP 4.0 sudah diagihkan pada September lepas untuk fasa 2 manakala fasa 2 dikatakan akan dibayar pada bulan ini.

JUMLAH PEMBAYARAN GKP 4.0

Berikut ialah jumlah keseluruhan untuk GKP 4.0 ;
  • Jumlah keseluruhan ialah RM 1,000
  • Pembayaran dibuat secara 2 fasa dimana RM 500 sudah selesai pada fasa 1
  • Manakala baki RM 500 akan dibayar pada fasa 2 iaitu November ini

TARIKH BAYARAN DUA BANTUAN PENTING DI ATAS

Tiada kenyataan rasmi dikeluarkan untuk bayaran BKC Fasa 2 dan GKP 4.0 Fasa 2. Tetapi dapat dipastikan bahawa pembayaran bantuan tersebut adalah pada November ini.

Selewat-lewatnya, pembayaran GKP 4.0 November dikreditkan ke akaun bank anda pada penghujung.

0 thoughts on “Dua Bantuan Besar Dibayar Selewat-lewatnya Penghujung November”

  1. Assalamualaikum maaf saya nk bertanya knaper bpr saya fasa pertama sahaja dapat fasa k dua x dapat..saya pergi LHDN dekat sana nama saya x ada dlm sistem..

    Reply

Leave a Comment