Jumlah Pengeluaran Khas KWSP Perlu Diganti Semula Dengan Tambahan 20 Peratus

Jumlah Pengeluaran Khas KWSP Perlu Diganti Semula Dengan Tambahan 20 Peratus

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan bahawa ahli yang ingin mengeluarkan simpanan KWSP mereka di bawah kemudahan Pengeluaran Khas, ahli boleh membuat permohonan melalui aplikasi i-Akaun atau laman web Pengeluaran Khas bermula 1 April 2022.

Jumlah maksimum peengeluaran adalah RM 10,000 manakala jumlah minimum adalah RM 50. 

Ahli perlu menggunakan sepenuhnya baki simpanan Akaun 2 untuk mengakses Akaun 1. Seterusnya, ahli perlu meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM 100 sahaja.

Jumlah Pengeluaran Khas ini turut perlu diganti semula dengan tambahan 20 peratus.

JUMLAH PENGELUARAN KHAS PERLU DIGANTI SEMULA

Untuk pengetahuan anda, setiap jumlah pengeluaran anda perlu diganti semula melalui kadar caruman bulanan KWSP. 

Ahli perlu menggantukan keseluruhan jumlah pengeluaran melalui Pengeluaran Khas ini dengan tambahan sebanyak 20 PERATUS (%). 

Berikut adalah contoh pengiraan :

1. Sekiranya anda membuat Pengeluaran Khas RM 10,000

2. 20 % daripada RM 10,000 adalah RM 2,000

3. Oleh itu, jumlah yang perlu anda ganti adalah RM 10,000 + RM 2,000 = RM 12,000

KAEDAH PENGGANTIAN PENGELUARAN

Caruman baharu yang diterima akam dikreditkan 100% ke dalam Akaun 1 termasuklah tambahan 20%  daripada amaun pengeluaran seperti yang ditunjukkan di atas.

Setelah penggantian selesai, caruman akan kembali seperti biasa.

RASIONAL PENGGANTIAN SEMULA PENGELUARAN

Rasional bagi menggantikan semula amaun yang telah dikeluarkan adalah untuk memastikan ahli mempunyai simpanan selepas persaraan.

Tambahan 20% yang ditetapkan adalah berdasarkan anggaran kehilangan atau kerugian dividen ke atas jumlah pengeluaran tersebut dengan purata 5% dividen tahunan kerana ahli dijangka akan mengambil masa antara empat hingga enam tahun bagi mengambalikan amaun pengeluaran sepenuhnya.

Ia bertujuan memastikan simpanan dapat dibina semula dengan cepat dan memanfaatkan gandaan dividen selain mengimbangi antara keperluan mendesak semasa dan simpanan masa hadapan.

Pengeluaran Khas ini bertujuan untuk membantu ahli yang masih terkesan dengan pandemik untuk memenuhi keperluan mendesak hari ini.

KWSP sentiasa mengingatkan ahli ssupaya mempertimbangkan jaminan pendapatan mereka pada masa depan dan hanya mengeluarkan simpanan sekiranya benar-benar perlu.

AHLI YANG PERNAH MOHON PENGELUARAN KHAS SEBELUM INI TURUT LAYAK

Pencarum yang pernah membuat pengeluaran melalui i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra turut layak membuat Pengeluaran Khas ini tergantung dengan baki wang simpanan anda.

JUMLAH PENGELUARAN

Pengeluaran maksimum adalah RM 10,000 dan minimum RM 50 sahaja. Walau bagaimanapun, ahli perlu meninggalkan baki sekurang-kurangnya RM 100 dalam Akaun 1.

CARA BAYARAN PENGELUARAN KHAS

Pengeluaran Khas akan dibuat dalam satu kali bayaran sahaja atau one-off

TARIKH BAYARAN PERTAMA

Bayaran akan dibuat bermula 20 April 2022 ini.

Leave a Comment