Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Bulan Mac Bermula 22 Februari

 

Selain daripada perubahan mengejut jadual pembayaran i-Lestari untuk bulan Mac dan April yang telah diawalkan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), begitu juga dengan pembayaran i-Sinar Kategori 1.

Sedia maklum bahawa pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan Januari dan Februari  dilakukan awal bulan contohnya bermula pada 3 hari bulan Februari lalu.

Tetapi kini, pembayaran i-Sinar Kategori 1 turut diawalkan sama seperti i-Lestari untuk memberi ruang kelulusan tanpa syarat i-Sinar Kategori 2.

Perubahan Jadual Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Untuk Bulan Mac DAN Seterusnya

Pembayaran i-Sinar untuk bulan Februari telah bermula pada 3 Februari lalu. Hampir semua penerima telahd dikreditkan.

Manakala pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan 3 sepatutnya bermula 3 Mac depan tetapi disebabkan kelulusan tanpa syarat bermula 8 Mac, KWSP telah awalkan pembayaran untuk bulan Mac.


Oleh itu pembayaran i-Sinar bagi bulan Mac akan bermula pada 
 • 22 Februari 2021 (Isnin)
 • Ini bermaksud anda akan menerima 2 kali pembayaran i-Sinar pada bulan Februari (Pembayaran Februari dan Mac)
 • Pembayaran adalah mengikut kumpulan atau batch, sekiranya anda merupakan penerima batchs 1 maka anda akan menerima pembayaran Mac bermula 22 Februari dan seterusnya mengikut batch anda.
Sekiranya tiada lagi perubahan selepas ini maka kita dapat simpulkan pembayaran i-Sinar Kategori 1 untuk bulan April juga akan bermula pada 22 Mac hadapan.


Faham ?

Informasi Yang Anda Perlu Tahu

PEMBAYARAN BERJAYA KREDIT

Duit i-Sinar KWSP masuk terus ke akaun penerima.

PEMBAYARAN GAGAL KREDIT

Pembayaran i-Sinar tidak masuk ke akaun penerima disebabkan nombor akaun salah atau tidak aktif. Anda perlu tunggu makluman daripada pihak KWSP.

0 thoughts on “Pembayaran i-Sinar Kategori 1 Bulan Mac Bermula 22 Februari”

 1. Yang saya ni salah amaun K1…bila boleh kemaskini balik…saya sebelum ni ada kemaskini di pejabat KWSP..pegawai KWSP beritahu saya sudah settle..tunggu ja KWSP sms saya bulan Feb ni..tapi sudah tunggu dekat 2bulan pun belum ada 1 sms…

  Reply
 2. BG sy tkde msallah pn megenai keluaran i.sinar dan i.lestari ni,cuma msallah BPR BG sy bila nk kluar ni,ckp ujung Feb skrg dah nk ujung dah takde sinar nampak nye LG tu je ulasan Su tq,as.kum…

  Reply
 3. Tolong bagi jawapan pada kami yang tersalah amount I-sinar akaun 1 Perbezaan amount, bila kami boleh apply semula atau atau langkah seterus ya yang kami perlu buat.

  Reply
 4. Minta tolong kwsp.. Jelaskan ulasan mengenai pindaan atau salah amaun… Berharap sangat nak tahu.. Dah la epf kena potong 9% sekarang ni.. Mohon pertimbangkan

  Reply
 5. Saya yang bulan kedua pun tak masuk lagi.Kenapa ye harap pihak kwsp percepat kn penbayaran.Kami memang memerlukan duit kwsp kami untuk kegunaan kami membeli keperluan kami…Harap pihak kwsp pertimbangkan.

  Reply
 6. Kepada KWSP Kenapa Saya Belum Dapat 1Sin Pun Dari i-Sinar Sedangkan Saya Ada Terima Tiap bulan dari I-LestariRm500) Yang Tu hari Saya Ada Ke KWSP Kota Kinabalu Untuk Memohon Dan Meng Aktifkan I-AkAUN saya Dan Terdapat Dalam Semakan Di Telefon bimbit Saya nama Anda telah Di Daftarkan

  Reply
 7. Kenapa i sinar utk bulan 3 saya x dpt2 lagi?? Mcm pelik aje.. Tolong la permudah kan nya ea.. Pihak yg brwajib sila jalan kn tugas anda.. TQ..

  Reply
 8. Bila nak masuk ilestari dan isinar bulan mac,jgn lupa ada yg sangat2 terkesan disebabkan pendamik covid19 ini..kenapa ketegori 1 jadi lambat bayarannya disebabkan pemansuhan syarat bagi permohonan ketegori 2.kenapa bayaran utk bulan feb sampai 2 kali.ini sangat menyusahkan ahli yg sangat2 terkesan masa pkp ni.mohon pd kwsp bila nak bayar utk bulan mac

  Reply

Leave a Comment