Senarai Bantuan Bulan Julai Oleh Kerajaan Pusat Dan Negeri

 

Senarai Bantuan Bulan Julai Oleh Kerajaan Pusat Dan Negeri

Setelah pembayaran Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 2 yang mula dikreditkan pada penghujung bulan Jun. Sedar tak sedar kini kita telah memasuki bulan baharu iaitu bulan Julai.

Dalam usaha untuk sentiasa membantu rakyat dalam semua lapisan masyarakat, pihak kerajaan pusat dan negeri pasti akan memberikan bantuan kepada yang memerlukan. 

Perkara itu diteruskan pada bulan Julai. Oleh itu, berikut adalah senarai bantuan-bantuan yang anda boleh mohon dan dapat pada bulan ini 

SENARAI BANTUAN BULAN JULAI DI BAWAH KERAJAAN PUSAT

1. Bantuan Bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

Pemberian bantuan kerajaan di bawah JKM adalah berbentuk secara bulanan di mana merangkumi segenap lapisan masyarakat bermula daripada kanak-kanak, Orang Kurang Upaya (OKU), warga emas dan lain-lain.
Sekiranya anda memang merupakan penerima bulanan JKM ini, anda bakal menerima bantuan pada bulan Julai dari 1 sehingga 10 Julai 2022.
RM 1,000 adalah jumlah yang tertinggi bantuan bagi bantuan kanak-kanak untuk satu keluarga.
Untuk yang berminat membuat permohonan anda boleh terus ke pejabat JKM berhampiran atau layari laman web JKM.

2. Bantuan Musim Tengkujuh (BMT)

Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) 2022 RISDA kembali diteruskan setelah pelaksanaan pada tahun lalu. Anda bakal menerima bantuan berjumlah RM 600 yang akan dibayar melalui dua fasa iaitu bulan November dan Disember. 
Bantuan ini memfokuskan kepada pekebun kecil yang terjejas akibat musim tengkujuh. Pemberian bantaun akan terus dikreditkan ke akaun bank yang sudah didaftarkan.
Kepada anda yang belum membuat permohonan, sila rujuk info penuh disini : BMT 2022 – MAKLUMAT PENUH

SENARAI BANTUAN DI BAWAH KERAJAAN NEGERI

1. BANTUAN IKS – SABAH

Bantuan IKS adalah sebuah inisiatif oleh Kerajaan Negeri Sabah. Ia untuk merangsang pertumbuhan industri kecil dan sederhana (IKS) di Sabah.
Tujuan utama pelaksanaan program ini ialah membina kapasiti, daya tahan dan daya saing usahawan IKS di Sabah melalui bantuan dalam bentuk geran.
Antara jenis bantuan yang ditawarkan adalah berbentuk mesin dan peralatan, e-Dagang, pembungkusan dan francais.

2. SADE – SELANGOR

Skim Air Darul Ehsan (SADE) adalah sebuah program penjajaran semula pemberian 20 meter padu air percuma kepada kumpulan sasar penduduk Negeri Selangor dengan pendapatan isi rumah RM 4,000 dan ke bawah. Dimaklumkan bahawa pendaftaran SADE dibuka sepanjang tahun hingga 2024.

Leave a Comment