Tarikh Bayaran Akhir i-Citra Disember RM 1,000

 

Pembayaran i-Citra setiap bulan sangat dinantikan oleh para penerima. Walau bagaimanapun, Disember merupakan bulan terakhir pembayaran akan dibuat setelah 5 bulan dilaksanakan. Setakat ini, tiada khabar bahawa kemudahan i-Citra ini akan disambung.

Setelah pengeluaran i-Lestari dan i-Sinar tamat, kini bakal menjadi giliran i-Citra pula. Diharapkan kerajaan mendengar keluhan rakyat yang sangat berharap agar i-Citra diteruskan untuk tahun hadapan demi kelangsungan rakyat atau pencarum.

Pembayaran RM 1,000 atau lain-lain mampu meringankan beban para penerima untuk membeli keperluan asas setiap bulan. Ia sangat membantu rakyat lebih-lebih lagi mereka yang tiada sumber pendapatan.


TARIKH BAYARAN i-CITRA

Walaupun tiada pengumuman rasmi dibuat setakat ini oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengenai tarikh rasmi pembayaran Disember tetapi dijangkakan pembayaran dilaksanakan seperti biasa iaitu 
 • 1 Disember 2021 (akan dikemaskini jika berlaku perubahan)
 • Tempoh pembayaran selewat-lewatnya 3 hari bekerja bergantung kepada prosedur
Untuk pengetahuan bersama, pembayaran adalah secara berperingkat maka kemungkinan besar pembayaran anda akan lewat beberapa hari.


JUMLAH BAYARAN

Jumlah bayaran adalah maksimum RM 1,000 sahaja untuk setiap bulan. Tetapi ia bergantung dengan jumlah baki atau jumlah pengeluaran yang anda mohon dahulu.


CARA MEMBUAT SEMAKAN TARIKH PEMBAYARAN i-CITRA

Semakan tarikh bayaran i-Citra untuk setiap bulan adalah melalui i-Akaun.

Berikut ialah panduan untuk menyemak tarikh pembayaran 
 • Buka aplikasi i-Akaun melalui telefon pintar atau layari laman web i-Akaun KWSP
 • Daftar masuk menggunakan ID dan Kata Laluan yang anda telah daftar. 
 • Klik dan semak pada bahagian ‘Pengeluaran / Withdrawal’
 • Kemudian klik pada bahagian ‘Sejarah Pengeluaran / Withdrawal History’
 • Selanjutnya, klik pada paparan i-Citra 
 • Tarikh bayaran akan dipaparkan

ONE-OFF PENGELUARAN WANG KWSP

One-off wang KWSP juga adalah antara perkara yang diperjuangkan oleh rakyat dan beberapa ahli politik selain daripada i-Citra. Namun, setakat hari ini tiada berita positif yang diterima daripada pihak KWSP dan kerajan berkenaan pengeluaran one-off ini.

Diharapkan, pihak kerajaan mendengari suara rakyat yang kerdil ini, bukan hanya memberi janji-janji manis kepada rakyat.

0 thoughts on “Tarikh Bayaran Akhir i-Citra Disember RM 1,000”

 1. Memang agak sedih sebab masih belum ada berita rasmi bagi pengeluaran Kwsp one off hingga setakat ini oleh pihak kwsp dan kerajaan. Harapan kami sebagai rakyat mohon kerajaan mendengar rintihan rakyat yang terkesan semasa pendemik Covid 19 ini.

  Reply
 2. Assalammualaikum..maaf sekali lagi. Kepada menteri kewangan tolong la rakyat Malaysia memberi keutamaan kwsp 1off rm10000 utk senang Yang Ada 6 org ank mcm saya 4 bdk sekolah lagi pulak thn dpn sekolah menengah utk membeli keperluan ank2 Dan hutang yg Masih tertunggak….

  Reply
 3. Saya mohon agar pihak kerajaan dan pihak yg berkaitan mengenai pengeluaran k.w.s.p dapat di teruskan dengan terkesan wabak covid-19, dan ramai rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan.saya harapkan daripada pihak kerajaan dapat terima permintaan yang saya mohon agar diluluskan oleh kerajaan Malaysia dapat teruskan pengeluaran k.w.s.p.terima kasih kepada yg sempurnakan permohonan saya.

  Reply

Leave a Comment